06. Šahbegovići

Šahbegovići és un oasi de pau enmig de territori hostil. El poble musulmà, a cinquanta quilòmetres a l’est de Sarajevo, està ubicat a la República sèrbia de Sprska dins de Bòsnia i Hercegovina. 

Durant la guerra dels anys 90 l’exèrcit serbobosnià liderat per Radovan Karadzic, va dur a terme una campanya de neteja ètnica salvatge i sistemàtica poble per poble. A Šahbegovići hi vivien quatre cents musulmans en perill de ser massacrats. Un soldat de l’exèrcit serbobosnià va donar l’avís a la població el dia abans que els soldats arribessin al poble. Es tractava del nét d’un soldat de l’exèrcit iugoslau que havia salvat la vida durant la segona guerra mundial al ser alliberat per amic musulmà el dia abans de ser afusellat.

El poble sencer va marxar a correcuita amb el que van poder aplegar cap a Sarajevo. L’endemà els soldats comandats pel Ratko Mladic van entrar al poble, van robar tot el que van poder, van incendiar les cases, les van dinamitar i van marxar. 

Els acords de Dayton firmats el 1995 van suposar el final de la guerra a Bòsnia però la pau encara no és real. Izetbegović (president de Bòsnia escollit democràticament), Milosevic (dictador serbi) i Tudjman (president de Croàcia amb antecedents nazis) van pactar que el 51% del territori quedaria en mans de la Federació Bosni-Croata i el 49% del territori en mans dels Serbis (República Sprska). Dayton va establir una presidència rotatòria de vuit mesos entre serbis, croats i bosnians que fa del tot ingovernable el país.

Sahbegovici va quedar en territori de la República de Sprska. Quan els seus habitants van voler tornar al poble es van trobar que les seves cases estaven destruïdes. L’ajuda internacional va contribuir a reconstruir les parets, el sostre i les instal·lacions bàsiques però les cases eren indignes de ser habitades. L’ONG  catalana Trenkalòs es va implicar amb els habitants del poble ajudant-los a acabar les cases, refent camins i creant un espai per al turisme rural.

Aquests dies visc a Sahbegovici dins el programa ‘L’escola dels Balcans’ de Trenkalòs a casa del Sirja i la Mina, una parella de jubilats que van haver de fugir del poble amb els seus dos fills per no ser massacrats. Tenen sis ovelles, tres cabres i un petit tractor amb el qual en Sirja feineja cada dia pels prats del voltant. La Mina fa formatge, iogurt i mató casolà amb els que em sorprèn cada matí. 

Un oasi de pau enmig de territori hostil

—————————————-
El projecte DOBRODOSLI (Benvinguts) és un treball pràctic de formació i d’introducció a la Cooperació internacional.Aquest treball consisteix en l’estudi i recerca de mètodes eficaços de reconstrucció i resolución de conflictes.El Projecte Dobrodosli s’inicia l’any 2000 a Bòsnia i Hercegovina. Després de diversos anys de treballs a la zona, TRENKALÒS  inicia un treball pràctic amb els refugiats i desplaçats víctimes de la neteja étnica després del conflicte de 1992-95.Aquests treballs consisteixen a portar a la realitat els resultats dels diversos estudis fruit de la nostra experiencia sobre el terreny.


Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s