Vanessa paradise

Dia 9/12 – 29 de juliol de 2018 – Tokyo

         Descobrir Tokyo de la mà de la Vanessa, una guia catalana nascuda a Centelles, és un luxe. La Vanessa fa cinc anys que viu al Japó. El seu marit es dedica a la instal·lació de parcs solars per tot el país. Ella va decidir estudiar l’idioma durant sis hores al día i avui en día treballa de guia per a turistes catalans, espanyols i anglesos. El domini de l’idioma, el coneixement de la ciutat i, sobretot, la seva simpatia i amabilitat fa que tot plegat flueixi la mar de bé.

         Passejant pel barri de Harajukj – carrerons peatonals amb botigues elegants – hem presenciat un fet inaudit. Un policia perseguint a un lladre a crits. La veritat és que cap dels dos corria gaire. El policia cridava com un boig – la Vanessa ens ha traduït el que deia: Aturat, has robat! Aturat, has robat! – tractant d’atrapar al lladre. La traveta d’un venedor de roba de segona mà l’ha fet caure. El més sorprenent és que el policia no l’ha emmanillat ni l’ha agafat pel braç. Tots dos han desfet el camí un al costat de l’altre esbufegant. El policia repetia Ho has robat, Ho has robat i el lladre el seguia docilment. Semblava un pare renyant a un fill per alguna malifeta. La nostra guia ens ha explicat que és un fet del tot inusual presenciar un robatori a ple carrer. El país té fama de ser segur al 100%. De fet els turistes japonesos que viatgen a l’estranger reben consells bàsics de seguretat per prevenir robatoris. No portar massa diners en efectiu a sobre, vigilar les maletes, etc.  

         L’anècdota ens ha portat a parlar de l’aplicació de la pena de mort al Japó. La pena s’aplica per a delictes de sang i només quan hi ha hagut assassinats múltiples. Aquest és el cas dels components del grup Aum Shirinkyo condemnats per l’atac amb gas Sarín al metro de Tokyo l’any 1995. En cinc atacs coordinats, els autors van alliberar gas Sarín a varies línies de metro. L’atac va provocar tretze morts i centenars de ferits i és una de les raons per les quals no hi ha cap paperera als carrers ni al metro de les grans ciutats. El día 6 de juliol d’aquest any,  fa només vint-i-tres dies, el govern del Japó va executar a sis membres del grup i el 26 de juliol, dijous passat, va executar als altres sis condemnats. El procés d’execució té les seves particularitats. En primer lloc a la família dels presos no se’ls avisa del día exacte de l’execució. Se’ls notifica la mort a posteriori. En segon lloc el mètode emprat és la forca. I en tercer lloc la tasca de prémer el botó que acciona el mecanisme pel qual el pres cau al buit i d’escanyar amb la corda, recau en tres funcionaris. Hi ha tres botons iguals i cap dels funcionaris sap quin és el que, de veritat, acciona el mecanisme.

         La pena de mort es va tornar a aplicar a partir de l’any 1993 degut a l’augment del delictes de sang als anys 90. Des d’aleshores 126 persones han estat executades al Japó. L’atac al metro de Tokyo i una sèrie assassinats múltiples van endurir les opinions de la societat i de la justicia a favor de la pena capital. L’any 2007 el pare d’una dona de 33 anys assassinada a la Prefectura d’Aichi prop de Nagoya, va recollir 318.000 firmes en suport a la pena de mort. Per altra banda, Amnistía Internacional denuncia que la justicia japonesa basa gran part de l’acusació en confessions obtingudes sota coacció. Els sospitosos queden aïllats durant vint-i-tres dies després del seu arrest. Pateixen interrogatoris de fins a dotze hores al día sense la presència del seu advocat, sense gravar les converses i sota una pressió extrema perquè confessin. Un cop han rebut la sentencia, els presos poden passar anys al corredor de la mort sense possibilitat de reobrir els seus casos.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s