El discurs masclista afecta el 51% de la població mundial

La població mundial era de 7.606.917.154 persones el 8 de març de 2018 segons dades de les Nacions Unides recollides a www.worldometers.info. Les dones representen un 51% dels habitants al planeta terra. Un total de 3.879.527.748 persones pateixen el masclisme a tot el món. Demagògia? Parlem-ne?

Per primer cop al Regne Unit les empreses amb més de 250 treballadors estan obligades a publicar els salaris dels seus treballadors. El diari The Guardian va publicar un article el dia 7 de març, vigília del dia de la dona treballadora, on analitzava aquestes dades. De moment han contestat 1.581 empreses de les 9.000 que estan obligades a fer-ho. Les dades actuals mostren que 1.187 empreses, un 75%, paguen més als homes.

Fixem-nos en les dades aportades per la filial del Banc Santander al Regne Unit. El banc espanyol presidit per Ana Patricia Botín, Santander UK, no només paga un 29% menys a les dones amb càrrecs equivalents sinó que aquestes ocupen el 63% de les feines menys remunerades. Una altra dada sagnant diu que les dones que treballen a Santander UK reben un 72% menys en bonificacions. El Banc ha admès que han d’esforçar-se més en aquest tema.

Hem conegut aquestes dades gràcies a una llei que els ha obligat. El discurs oficial del Banc, fins ara, havia sigut tirar pilotes fora i fer servir indicadors de manera interessada per amagar la seva política retributiva discriminatòria amb les dones. 

Utilitzar malentesos suggerits o mitges mentides per amagar dades és postveritat

Utilitzar malentesos suggerits o mitges mentides per amagar dades com aquestes no deixa de ser una distorsió deliberada de la realitat que manipula creences i emocions amb el fi d’influir en l’opinió pública i en les actituds socials, o sigui, postveritat segons la definició de la Real Academia Española (RAE).

En aquest sentit les xarxes socials ajuden a difondre el missatge i, per força, han de provocar canvis. Veurem quins efectes té aquest esforç de transparència del govern anglès però d’entrada, és un pas en la bona direcció per a acabar amb una pràctica masclista i injusta.

Al nostre país, els esforços dels sindicats per denunciar les diferències salarials, revelen dades encara més preocupants. La secció sindical de Comissions Obreres al mateix Banc de Santander denuncia que, tot i que fa 11 anys que es va aprovar la Ley de Igualdad pel govern socialista presidit per José Luis Rodríguez Zapatero, hi ha motius més que suficients per seguir la vaga convocada pel dia 8 de març.

El díptic de la convocatòria explica que la igualtat entre homes i dones només existeix al nivell més baix de l’escala salarial contravenint la mencionada Ley de Igualdad i el Conveni Col·lectiu de la Banca. També posa l’ull en el nombre de dones que redueixen la seva jornada laboral, per fer-se càrrec de la criança dels fills, és clarament superior al dels homes.

Un altre cas de mitges mentides, indicadors manipulats i lluita pel llenguatge. El Banc Santander explica la seva pròpia veritat, la seva postveritat.

La llei anglesa que obliga a les empreses a publicar les dades salarials dels seus treballadors es revela molt més útil a l’hora de lluitar contra la postveritat, sobretot si tenim en compte el mal funcionament de la justícia espanyola.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s