Smithsonian

22/01/2018  Comencem per visitar el National Museum of African American History and Culture. Forma part de la xarxa de 19 museus Smithsonian. El nom ve del fundador, un tal James Smithson (c. 1765-1829), noble d’origen francés interessat en la ciència. Cada cop que he pogut viatjar als EEUU m’ha cridat l’atenció aquesta cultura dels més rics de tornar a la societat part del què han guanyat. Museus, edificis per a les universitats, fundacions per a la investigació, etc… El cas més espectacular d’avui en dia és The Giving Pledge (el compromís de donar): 172 multimillonaris de tot el món coordinats per Bill Gates & Warren Buffet s’han compromés ha donar un % altíssim de les seves fortunes a causes socials.

   Fiscalment els beneficia fer-ho? Segur que si però no es tracta només d’estalviar impostos. Les fortunes acumulades són absolutament obscenes i “tornant” a la societat part d’aquest capital acumulat netegen la consciència per la forma amb que les han aconseguit. No podem oblidar que aquest país tant jove, divers i dinàmic ha arribat a ser el que és gràcies a la mà d’obra gratuita provinent dels esclaus importats d’Àfrica durant els primers 150 de la seva existència. Al Museu que vam visitar ahir ho remarcaven constantment.

   A més dels esclaus, els EEUU han sigut durant molt anys un lloc amb una immensa capacitat per atreure el millor talent del món. Ja sigui perquè fugien dels seus països d’origen (Einstein) o perquè aquí han trobat l’ecosistema ideal per a desenvolupar la seva feina (la família de Steve Jobs provenia de Síria).  La política erràtica i racista de l’actual administració perjudica el país vetant l’entrada a gent de segons quins països amb l’excusa paranoide de la seguretat.

   Només espero que Europa sàpiga aprofitar-ho!


Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s