News Museum

23/01/208 Hem estat tot el matí al NewsMuseum. Ubicat al rovell de l’ou a Pennsylvania Avenue (avinguda que va del Capitoli a la White House) a un edifici nou de trinca construït per les Knight & Annenberg foundations. Tafanejant les webs d’aquestes fundacions un no pot deixar de fer comparacions doloroses amb el panorama mediàtic del nostre país. Els germans Knight, per exemple, creien que una societat ben informada pot decidir millor quins són els seus interessos i que és esencial pel bon funcionament d’una democracia representativa…

     Els continguts del museu van des de la invenció de la impremta a mitjans del sXV fins a avui en dia. Evolució tecnológica, cobertura de grans aconteixements històrics com la caiguda del mur de Berlin el 1989 o els atemptats de l’11S a New York, el paper de la premsa a les guerres, els fotoperiodistes, els pioners com Ted Turner amb la CNN (primer canal 24h de noticies) o Michael Bloomberg (informació bursàtil en temps real pre-internet), presentadors històrics com Edward R. Murrow, la plaga actual de les Fake News, periodistes morts o segrestats a tot el món, portades de més de 800 diaris de tot el món impreses cada dia i mostrades a l’aparador del museu…

     La comparació amb el panorama de la premsa al nostre país no només fa mal sinó que dona pistes de fins a quin punt estem a anys llum. Els nordamericans es prenen molt seriosament la llibertat de premsa i, encara que tampoc hi ha cap mitjà 100% independent dels seus amos, patrocinadors i lectors, la lluita per adaptar-se als nous temps i per la objectivitat fan de la premsa escrita americana un exemple a seguir. No és cap casualitat doncs que el Washington Post sigui propietat d’un dels homes més poderosos del món des del 2013. Jeff Bezos d’Amazon.

     A la tarda hem quedat amb un argentí que treballa al FMI i ens ha fet un tour intensiu d’aquest organisme tant misteriós com inquietant. Sabieu que l’FMI és dels pocs organismes, juntament amb la ONU, que agrupa al 99% dels paisos del món? Sabieu que l’FMI (3.000 treballadors a Washington) supervisa totes les despeses que fa el Banc Mundial (10.000 treballadors a Washington)? Sabieu que Estats Units és el contribuent no1 de l’FMI amb un 20% i que a Espanya li correspon un 1%? Sabieu que quan hi ha crisi a la resta del món mundial a WashingtonDC ni s’inmuten perquè la gran majoria treballen a l’administració pública?

PD: que malament es menja a la capital de l’imperi!

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s