Don Quijote

Dia 7/12 – 27 de juliol de 2018 – Hiroshima / Osaka

         Ahir al vespre vam arribar a Osaka amb el Shinkansen, el tren d’alta velocitat japonés. El Shinkansen – literalment ´nova línia troncal´ – es va inaugurar l’any 1964 coincidint amb els Jocs Olímpics de Tòkyo. La velocitat màxima que oferia en aquells moments la primera línea entre Osaka i la capital era de 210 km/h. Avui en día el tren arriba als 320 km/h. El trajecte entre Hiroshima i Osaka d’una hora i vint-i-cinc minuts se’ns va fer curt!

         A Osaka només vam tenir temps de gaudir del Dotombori market al barri de Namba. Quan es pon el sol els neons acaparen el paisatge d’aquest peculiar centre comercial i turístic. Edificis sencers dedicats al joc, el karaoke, el bowling i a l’omnipresent Pachinko. El Pachinko és una màquina que combina videos moderns amb el clàssic pinball. N’hi ha a centenars arrenglerades en passadissos sòrdids i fan un soroll infernal. Homes i dones de tot tipus de condició social juguen absorts a aquest joc incomprensible per a nosaltres. La majoria fuma amb avidesa ja que és dels pocs llocs on es permet fer-ho. Fins i tot al carrer està restringit! Als baixos d’aquests edificis acostumen a haver-hi els clàssic jocs de pescar ninots de peluix amb un ganxo i les anomenades Dancing Stage. La peculiaritat dels jugadors de Dancing stage que vam veure a Osaka és que, no només imiten amb els seus moviments el ball del personatge que apareix en pantalla, sinó que vesteixen igual que ells. Vam poder veure un home d’uns seixanta anys amb pinta d’executiu seriós vestit amb tutú i samarreta de tirants arrapada imitant els moviments d’una ídol local tot somrient a la gentada que el mirava per la finestra oberta al carrer. Deu ser la manera que tenen de relaxar-se.

          Un altre local que ens va cridar l’atenció va ser el ¨Don Quijote¨. Es tracta d’un colmado gegant ubicat davant del canal. Obert les 24 hores del dia els 365 dies de l’any, forma part d’una cadena que té 150 botigues per tot el Japó, Singapur, Hawai i California. Bones ubicacions, oferta diversa i preus baixos. És fàcil entrar-hi però molt complicat de sortir-ne! Hi ha tanta gent comprant i els passadissos són tan estrets, que part del personal es dedica a organitzar les cues per pagar. Si veuen que no portes res, et miren malament i et fan tornar a començar el recorregut. Vam aconseguir sortir sense comprar res…

         Avui fem el recorregut Osaka / Takayama. Les inundacions de l’últim mes al Japó han deixat la línia de tren inservible i hem trigat set hores en fer un recorregut que normalment es fa en tres. Takayama és una petita ciutat ubicada als Alps japonesos. El viatge ha sigut molt llarg però el paisatge de muntanya i, sobretot, les temperatures són molt refrescants. Després de sopar al Ryokan gaudim de l’Onsen, el típic bany japonés. Aplico el savi refrany castellà: Donde fueres haz lo que vieres. Els homes entren despullats a la piscina amb aigua molt calenta. Costa d’entrar-hi però un cop dins l’efecte relaxant és immediat. En sortir, agafen aigua calenta de la piscina amb un bol de fusta, i s’asseuen a un banc també de fusta. Sumergeixen una tovallola a l’aigua calenta del bol i s’ensabonen tot el cos meticulosament. Aclareixen el sabor amb una dutxa individual i tornen a començar el procés. Alguns d’ells tornen a la piscina i d’altres aprofiten per afeitar-se asseguts al banc de fusta. No cal dir que vaig sortir nét i polit.

        La sorpresa desagradable va arribar quan vaig tornar a l’habitació. Un Fax de la nostra agència ens avisa que el tifó Jongdari s’apropa a la zona amb previsions de pluges torrencials i vents desmesurats. Aconsellen no sortir de l’hotel en dos dies! Decidim tocar el dos demà a primera hora. No volem arriscar-nos a quedar atrapats a Takayama.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s