Google Egypt

01/01/19 Tots els camins porten a Google. Ho sap tot de nosaltres. On hem estat i com hi hem arribat, què hem comprat i com ho hem pagat, quines webs hem visitat i quines xarxes socials hem fet servir, les nostres fotografies, els nostres vídeos els nostres missatges. Tot. Li hem explicat nosaltres sota secret de confessió en forma de lletra petita il·legible confiant que no en faci un mal ús… És el nostre confessor invisible. Si entreu a My Activity, quedareu esmaperduts del que sap de vosaltres.

Google s’ha convertit, també, en un mitjà de comunicació i no és immune a la censura de governs autoritaris. El mes de maig de 2017 el govern egipci va ordenar el bloqueig de 21 mitjans de comunicació online, entre els quals es trobaven Al-Jazeera, Al-Sharq, Mada Masr, el Huffington Post en àrab i Google, entre d’altres, perquè, segons les autoritats, publicaven continguts que recolzaven el terrorisme, l’extremisme i escampaven mentides de forma deliberada. Un altre informe recent exposa altres anomalies com el segrest de connexions no xifrades per injectar publicitat governamental. No sabem si la censura encara està en vigor i és per això que m’he dedicat a buscar la paraula ‘Egipte’ en sis idiomes diferents per comprovar com indexa els resultats Google des d’Egipte. Totes les cerques estan fetes amb el mateix ordinador.

Cap dels cinc primers resultats en català, anglès i francès parla dels atemptats del 28 de desembre. En castellà, la notícia de la represalia del govern egipci ocupa el primer lloc destacat seguit de la suposada crisi de l’aigua a Egipte per la construcció d’una presa a Etiòpia. El tercer contingut indexat en francès és un enllaç a la Wikipèdia: “Egipte era una província otomana” i la versió italiana destaca la descoberta d’una tomba de l’Egipte romà en segon lloc. Els resultats en alemany situen en tercer lloc notícies dels atemptats.

Resultats cerca ‘Egipte’ en català a Google:

 1. Egipte – Viquipèdia, l’enciclopèdia lliure
 2. Vídeos: “La petita història d’Egipte” – “Misteris de l’antic Egipte a Divendres” – “Perquè Egipte és intocable”.
 3. Egipte (provincia romana) – Viquipèdia, l’enciclopèdia lliure.
 4. Egipte | enciclopèdia.cat
 5. Cultura i art a l’antic Egipte – Sapiens.cat

Resultats cerca ‘Egipto’ en castellà a Google:

 1. Noticias destacadas: “Egipto mata a 40 supuestos terroristas tras el atentado de Guiza” – “Egipto: Operaciones tapaderas tras el fracaso de Al Sisi” – “Rebelión: una crisis del agua se cierne sobre Egipto”.
 2. Egipto – Wikipedia, la enciclopedia libre.
 3. 103 Fotos de Egipto – National Geographic.
 4. Reportajes y crónicas de viajes a Egipto en National Geographic.
 5. Mitos y verdades del Antiguo Egipto – Cleopatra no era egipcia.

Resultats cerca “Egypt” en anglès a Google:

 1. Egypt – Wikipedia
 2. Egyptian Tourism Authority
 3. EGYPTAIR – Home
 4. Imatges sobre egypt
 5. Egypt | History, Map, Flag, Population, & Facts | Britannica.com

Resultats cerca “Égypte” en francès a Google:

 1. Égypte – Wikipédia
 2. Villes d’Égypte – Wikipédia
 3. Province ottomane d’Égypte – Wikipédia
 4. Chronologie de l’Égypte – Wikipédia
 5. Imatges sobre Égypte

Resultats cerca “Egitto” en italià a Google:

 1. Notizie principali: “Amal Fathy, farsa giudiziaria in Egitto: confermata la condanna per la moglie del consulente dei Regeni” (Amal Fathy, farsa judicial a Egipte: va confirmar la sentència per a la dona del consultor de Regen), “Scoperte tombe del periodo dell’Egitto romano” (Descobertes tombes de l’època de l’Egipte romà)
 2. Egitto – Wikipedia
 3. Cosa da fare a Egitto
 4. Video: “Egitto, raid antiterroristico doppo attentato: uccisi 40 presunti terroristi” (Egipte, atac antiterrorista després d’un atac: 40 presumptes terroristes van morir ), “Egitto, 4 morti nell’esplosione di un bus turistico vicino alle Piramidi” (Egipte, 4 morts en l’explosió d’un autobús turístic prop de les piràmides).
 5. Egitto – Wikivoyage, guida turistica di viaggio

Resultats cerca “Ägypten” en alemany a Google:

 1. Ägypten – Wikipedia
 2. Reisetipps für Ägypten (Consells de viatge per Egipte)
 3. Schlagzeilen (titulars):“Anschlag auf Touristenbus und Polizei-Massaker: Aber Ägyptens Regierung spielt Vorfall herunter” (Titular referit a l’atemptat del 28 de desembre i la reacció del govern egipci), “Bombenanschlag auf Touristen erschüttert Ägypten” (Atac amb bombes a turistes sacseja Egipte)
 4. Altes Ägypten – Wikipedia
 5. Ägypten Urlaub • Die besten Hotels in Ägypten bei HolidayCheck

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s