La realitat: una hipòtesi encara no desmentida

El filòsof i polític Italià Gianni Vattimo va piular, el de 8 de novembre de 2017, una de les seves frases lapidàries: “La realitat és una hipòtesi encara no desmentida.” És una frase excel·lent que ens convida a reflexionar sobre la nostra percepció de la realitat i del pas del temps.

Però ho va escriure ell realment? Sembla estrany que un dels grans filòsofs contemporanis, professor a Yale i a New York University, honoris causa a més de cinc Universitats de tot el món, Eurodiputat al Parlament d’Estrasburg durant més de 15 anys i un dels principals autors del postmodernisme tingui un compte a Twitter amb només 16 piulades i  48 seguidors…

Hauríem d’investigar si el compte de Twitter és real o bé és una apropiació de filosofia.net “el portal de la filosofia en internet”. Aquesta és una web dedicada, aparentment, a difondre la filosofia a la xarxa però no sabem si Gianni Vattimo és conscient que fan servir el seu nom per a piular. Apliquem el CRAAP Test (Currency, Relevance, Authority, Accuracy, Purpose) de dalt a baix? Dediquem uns minuts a cercar qui són els de filosofia.net? Busquem a les Bases de Dades de les Biblioteques Universitàries si ens consta la cita a la bibliografia de Vattimo?

Aquest és només un petit exemple de l’esforç ingent que hem de fer per saber quins dels inputs que ens arriben cada dia són veritat, mentida o muntatges matussers que no mereixen ser compartits ni comentats. Quanta gent està disposada a fer-ho?

 

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s